Psychológ, psychiater, psychoterapeut... Kto sa má v tom vyznať?

06.06.2013 09:40

Ako sa rozhodnúť, ktorého z odborníkov navštíviť? Aký je medzi nimi rozdiel? Čo môžem od každého z nich očakávať? Kde ich nájsť?

Vo svojej praxi i mimo nej sa stretávam s ľuďmi, ktorých zaujímajú odpovede na tieto otázky. Tiež sa stretávam s tým, že ľudia majú skreslené predstavy o tom, ako fungujú psychologické služby. To je úplne v poriadku. Je úplne prirodzené, že sa neorientujeme vo všetkom. Napríklad i ja, aj keď mi to bolo viackrát vysvetľované, nikdy som neporozumela tomu, aké rôzne súťaže existujú v tenise, ako sa do nich kvalifikovať, aké poháre sa v nich vyhrávajú. A to si tenis rada pozriem i zahrám. Je úplne v poriadku a prirodzené, ak máte v tom, čo robia ľudia, ktorých meno profesie sa začína „psycho“, nejasno.

Pokúsim sa stručne to objasniť.

 

Psyché je slovo pochádzajúce zo starej gréčtiny. Označuje ľudskú dušu alebo myseľ, duševno, psychiku, vnútorný svet. Psychológovia, psychiatri, psychoterapeuti pomáhajú ľuďom v tejto oblasti. Každý z nich ale môže používať iné prostriedky.

 

Psychiater

Psychiater je absolvent 6-ročného vysokoškolského štúdia na lekárskej fakulte, získal titul MUDr., je to odborný lekár pre duševné choroby. Okrem toho po 5-ročnej praxi lekára absolvoval atestáciu zo psychiatrie, teda sa stal psychiatrom.

Keďže je psychiater lekár, môže predpisovať lieky, pri diagnostike okrem rozhovoru používať i medicínsku diagnostiku (napr. EEG, vyšetrenie krvi).

 

Psychológ

Psychológ je absolventom 5-ročného štúdia psychológie na filozofickej fakulte, získal titul Mgr. Ďalej sa môže vzdelávať a získať titul PhD. alebo titul PhDr. Ďalšou možnou formou vzdelávania je špecializácia z klinickej, pracovnej a organizačnej alebo poradenskej psychológie.

Psychológ nepredpisuje lieky, pri diagnostike a pomoci využíva psychologickú diagnostiku (testy, dotazníky) a rozhovor.

Klinickí psychológovia pracujú zväčša v nemocniciach. Sú to zdravotnícki pracovníci.

Poradenských psychológov nájdete v rôznych psychologických poradniach, mávajú i súkromnú prax.

 

Psychoterapeut

Psychoterapeutom je absolvent vysokej školy - niektorého z humanitných alebo zdravotníckych odborov. Je tiež absolventom psychoterapeutického výcviku.

 

Títo odborníci spolupracujú. Ak sa rozhodnete navštíviť psychiatra, je možné, že vás odošle i ku psychológovi, resp. psychoterapeutovi (ak sám psychoterapiu nevykonáva). A naopak, ak navštívite psychológa, môže vám odporučiť i návštevu psychiatra. Môžete potom byť v starostlivosti oboch odborníkov, pretože medikamentózna liečba (liečba s použitím liečiv) a psychoterapia (liečba bez použitia liečiv) sa kombinujú.

Spočiatku nie je podstatné, či sa obrátite na psychológa alebo psychiatra. Podstatné je to, že odbornú pomoc vyhľadáte.

 

Ďalšie užitočné pojmy:

psychológia - veda o psychických, duševných javoch

psychiatria - odbor lekárstva, veda o duševných chorobách

psychoterapia - liečenie bez použitia liečiv, zamerané na zlepšenie psychického stavu pacienta

(slovnik.sk)