Desatoro správneho učenia sa

17.01.2014 11:05

Klienti si často žiadajú rady. I preto sa tu objavil tento článok. V jeho závere vám ponúkam "desatoro správneho učenia" - desať rád, ktoré by vám mohli pomôcť pri učení alebo i pri príprave projektu v práci.

Miesto

Miesto na učenie by malo byť pokojné. Pri učení by ste nemali byť v príliš pohodlnej polohe. Nejdete oddychovať. I kvôli správnemu dýchaniu (okysličovanie mozgu) dbajte na správne držanie tela. Najlepšie pracovnú atmosféru navodíte, keď si sadnete za pracovný stôl. Ten by mal byť uprataný. Nemali by z neho na vás "pozerať" a lákať vás časopisy, mobilný telefón, minitor počítača s rozohranou hrou alebo s otvoreným oknom sociálnej siete. Zo svojho zorného poľa odstráňte všetky rozptyľujúce objekty.

Vedeli ste o tom, že bodové svetlo namierené priamo na stránku v zošite či knihe vaše oči unaví skôr ako svetlo, ktoré osvetľuje celú miestnosť? Keď píšete, osvetlenie by malo smerovať zľava, ak ste praváci a sprava, ak ste ľaváci. Aby ste si na papieri nerobili tieň. Svetlo by nemalo byť ani príliš ostré ani príliš slabé.

Teplota v miestnosti, v ktorej sa učíte, by mala byť od 18 ºC do 20 ºC. Vyššia teplota ako 20 ºC  rýchlo spôsobuje únavu. Teplota nižšia ako 18 ºC spôsobuje pocit chladu, ktorý vás otravuje a odpútava tak vašu pozornosť od učenia.

Vetrajte. Vetraním pustíte do izby, okrem vôňe rozkvitnutej čerešne pod oknom, kyslík dôležitý pre fungovanie mozgu.

Čas

Učiť by ste sa mali, pokiaľ je to možné, vždy približne v rovnakom čase. Vytvorí sa tak určitý návyk. Zvyknete si na to, že toto je ten čas, kedy sa učíte, kedy odkladáte ostatné veci nabok a budete to brať ako fakt. Žiadna diskusia. Teraz je toľko a toľko hodín, učíte sa.

Ak chodíte do školy alebo do práce, na oddych je vhodné dopriať si 2 hodiny. Po každej polhodine učenia si na chvíľu oddýchnite. Nie však dlhšie ako 15 minút. Oddychujte aktívne. Trochu si zacvičte, prejdite sa, vyvetrajte miestnosť, uvarte si čaj.

Je ťažké uviesť, kedy, od koľkej do koľkej, je najlepšie učiť sa. Myslím, že je to individuálne. Najlepší čas na učenie je vtedy, keď máte na to dobré podmienky a nie ste unavení. Takže je dôležité poznať to, aké podmienky sú na učenie vhodné, zabezpečiť si ich a vedieť oddychovať, aby ste neboli unavení.

A čo jedlo? „Plný žalúdok sa neučí rád.“ Pred učením si dajte ľahšie jedlo. Pri učení môžete chrúmať oriešky, ovocie, zeleninu, piť zelený čaj.

 

Desatoro správneho učenia:

1. Stanovte si presný harmonogram dňa alebo týždňa, v ktorom nesmie chýbať čas na odpočinok.

2. Aktívny odpočinok počas učenia je oveľa efektívnejší ako pasívne pozeranie TV, to nahraďte športovaním.

3. Medzi učením si robte krátke prestávky, aby sa práve naučená látka neplietla s ďalšou.

4. Neučte sa dva podobné predmety za sebou, napr. cudzie jazyky, matematiku a fyziku...

5. Nepočúvajte rádio počas učenia, hovorené slovo vás vytrhne z koncentrácie a musíte svoj mozog „naštartovať“ opätovne.

6. Skúste nájsť na každom predmete aspoň niečo pozitívne, neznechucujte si učenie vopred.

7. Neučte sa poležiačky. Ležanie je relaxačná poloha. Pri príprave do školy sa usaďte za stôl.

8. Neučte sa ihneď po jedle - mozog nemá dostatočné množstvo krvi, tá sa presunula do žalúdka. Ani škvŕkanie v žalúdku od hladu nie je pre učenie dobré.

9. Kyslík pomáha mozgovým bunkám fungovať. Učte sa vo vyvetranej miestnosti so správnym osvetlením. Pri nesprávnom osvetlení sa oči skoro unavia.

10. Ak zívate, nemusí to hneď znamenať, že vás učebná látka nudí. Väčšinou je zívanie znakom nedostatku kyslíka alebo pohybu.

Vyzerá to teda tak, že príprava na učenie je taká dôležitá ako učenie samo. Veru. Nie je dôležité, koľko času strávite nad knihami, ale kvalita učenia sa. A aby bolo učenie sa kvalitné, musíte sa naň pripraviť.

Na záver

Každý z nás je iný a každý z nás má vlastné skúsenosti s učením. Okrem týchto všeobecných rád by vám pri učení mohlo pomôcť, keby ste sa pozreli na to, ako sa učíte. Všímajte si, čo vám pri učení pomáha a čo vám naopak učenie komplikuje.

Robte viac toho, čo funguje, pomáha vám a nerobte to, čo nefunguje, nepomáha vám.