Požiadať o pomoc

30.06.2014 14:43

Vo svojom poslednom článku som vám sľúbila, že v nasledujúcom napíšem niečo o úlohe blízkych v ťažkých chvíľach. Dúfam, že nasledujúci text bude pre vás užitočný. Článok je určený nie len tým, ktorí sa stretávate s depresiou, ale môže poslúžiť i vašim blízkym. A môže byť užitočný i pre ľudí s bežnými životnými ťažkosťami, ktorí majú problém požiadať o pomoc druhých.

Veľa ľudí ostáva s depresiou, ale i s inými ťažkosťami, samých. Žijú si spolu vo dvojici, nikoho nepustia medzi seba a ich vzťah je tak o to intenzívnejší. „Veď čo by si ľudia pomysleli?“, možno vám napadne. Že sa sťažujete, vymýšľate si, preháňate, že ich len obťažujete. Ozaj je možné, že si toto ľudia pomyslia. To sú tí,  ktorí nie sú tými pravými na to, aby ste sa im zdôverili.

 

TÍ PRAVÍ

Zrejme je ťažké nechávať si pre seba také tajomstvo, neprezradiť, neukázať na sebe, že sa trápite. Zamysleli ste sa teda niekedy nad tým, čo by ste tým, že by ste svoje tajomstvo o trápení niekomu prezradili, mohli získať? Ak o svojom trápení porozprávate tomu správnemu človeku – niekomu, komu dôverujete, kto sa o vás zaujíma – uľaví sa vám, možno dostanete cenné rady, podporu, porozumenie, možno sa dozviete, že niečo podobné teraz alebo v minulosti tento človek prežíval tiež, zistíte tak možno, že nie ste s takýmito ťažkosťami sami, čo tiež prináša úľavu. A pre človeka, ktorého požiadate o pomoc, to môže byť i kompliment.

Zdôverte sa so svojimi ťažkosťami človeku (i viacerým), ktorému dôverujete, cítite sa s ním v bezpečí, o ktorom viete, že vás vypočuje a príjme vás, že vám dokáže citlivo poradiť. Môžete, ale nemusíte, hovoriť o všetkom. Niekomu môžete povedať viac, inému menej. Môžete vyberať z informácií a z pocitov podľa toho, s kým sa rozprávate.

Priateľstvo neodmietajte, snažte sa ho posilňovať.

Pouvažujte o tom, kto by mohol byť takýmto človekom – priateľom. Ako by ste ho mohli osloviť?

Depresia nám robí zle a súčasne nám hovorí, že sme slabosi, keď chceme žiadať o pomoc. Neverte jej! Ak prijmete pomoc od druhých, znamená to, že ste zvážili svoje zdroje i zdroje v okolí a chcete ich využiť vo svoj prospech, lebo sa nevzdávate a chcete veci zmeniť.

Napíšte si zoznam vecí, s ktorými by ste potrebovali pomôcť. Popremýšľajte o ľuďoch, na ktorých by ste sa mohli obrátiť. A možno vám svoju pomoc už niekto ponúkol? Prijmite ju. Rovnako i vy môžete pomáhať druhým.

POMOC DRUHÝM

Skúste menej premýšľať o svojich ťažkostiach. Skúste menej hovoriť sami so sebou. Zamerajte svoju pozornosť na druhých.

Pomoc druhým ľuďom vám pomôže zvýšiť si sebavedomie. Zistíte, že ste užitočný, že si s problémami dokážete poradiť. A poďakovanie, ocenenie vašej pomoci druhými vždy poteší.

Napíšte si zoznam ľudí, ktorým by ste mohli pomôcť a šup do toho!

NEIZOLUJTE SA

Keď sa necítite dobre, zvyčajne asi nemáte chuť na spoločnosť. Preto ste už asi mnohokrát odmietli ísť sa zabaviť, ísť na návštevu k priateľom alebo pozvať priateľov k vám. Potom ste sedeli sami doma a... premýšľali ste o sebe, o tom, že ste nemali ostávať doma... a všetko vám bolo ľúto. Spomínate si na také situácie? Často to ale býva tak, že v spoločnosti tých správnych ľudí sa nám nálada zlepší. Preto, napriek tomu, že na to nemáte chuť, prekonajte sa a na pozvania odpovedajte „áno“ a vyjdite z domu. Pozitívne zážitky zo stretnutí s druhými vám pomôžu i nabudúce sa rozhodnúť pre „áno, idem“.

Zapisujte si, kam by ste radi šli a s kým. Popremýšľajte, pri akých príležitostiach a na akých miestach sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorých máte radi a choďte tam.

PODPORNÁ SKUPINA

Vytvorte si vlastnú podpornú skupinu zloženú z ľudí, ktorí sú pre vás nápomocní – pomáhajú rozhovorom, vypočutím, majú pre vás pochopenie, dá sa s nimi zabaviť alebo vám dokážu zlepšiť náladu. Niektorí ani nemusia vedieť o tom, že do nej patria, jednoducho ich len vnímate ako vašich pomocníkov. Obklopte sa trpezlivými, súcitnými, úprimnými ľuďmi a vyhýbajte sa tým kritizujúcim a povýšeneckým. Do vašej podpornej skupiny môže patriť i odborník – psychológ, psychiater...

Kto patrí do vašej podpornej skupiny a ako pomáha? Kto ešte by tam mohol patriť a ako by ste ho do nej mohli získať?

 

ZÁVER

Verím, že vás tento článok inšpiroval a pomôže vám nabrať odvahu v prípade potreby požiadať o pomoc.